Ons aanbod voor jeugdigen

Gaat het thuis, op school, bij de (sport)club of buiten met je vrienden niet zo lekker? Ben jij een beetje anders ? Of lukt het allemaal niet zo goed? Je bent niet de enige! Er zijn al veel andere jeugdigen die hun weg naar Hai-5 hebben gevonden. En dat is vaak vanuit een situatie dat ook zij zich niet happy voelen. Weet je waarom zij naar Hai-5 komen? Omdat ze zich weer ‘lekker’ willen voelen. Dat het thuis weer oké is. Dat ze weer goed kunnen meedoen op school, de club of met hun vrienden. Dat ze weer lekker in hun vel zitten en overal gewoon weer mee kunnen doen.

Samen met jou, je papa en mama, broertjes of zusjes, je school, je sportclub en andere mensen die je willen helpen gaan we aan de slag. We gaan samen ontdekken wat jij cool, leuk of interessant vindt. Wat je heel erg goed kunt. Of wat je graag wilt leren. Samen gaan wij ontdekken wat jou jou maakt. En hoe we ervoor kunnen zorgen dat jij weer gewoon kunt meedoen in jouw omgeving: thuis, op school, bij de club of je vrienden. Samen gaan we op weg naar een onbezorgde glimlach.

Gimme 5!

Groepsbegeleiding- en behandeling

Vind je het moeilijk om in het ritme van alledag mee te gaan? Of lukt het je niet zo goed om nieuwe vrienden te maken? Of vind je het soms moeilijk om hulp te vragen? Dan kun jij bij Hai-5 aankloppen. Want wij vinden jou goed zoals jij bent.

Samen met jou en je familie, je school en andere mensen die jou willen helpen, gaan we ontdekken wat jij cool of interessant vindt. Op een leuke plek, met vaste mensen om je heen gaan we allemaal leuke activiteiten doen. Koken, sporten, creatief bezig zijn. Het zijn maar een paar voorbeelden van wat kan bij Hai-5. Dat wat jij leuk vindt om te doen, daarmee gaan we mee aan de slag. Met als doel om jou sterker in je schoenen te laten staan, zodat je na een tijdje op eigen benen weer kunt meedoen in de buurt met je matties.

De activiteiten van de groepsbegeleiding van Hai-5 is er op meerdere dagen in de week en ook in het weekend, samen bekijken we op maat voor jou welke dagen en hoe vaak je komt. In de schoolvakanties gaat ons activiteiten aanbod door en bieden wij een speciaal vakantie programma aan.

 

 

 

 

Logeren

Het is mogelijk om één keer per week of twee keer per maand bij Hai-5 te komen logeren. Waarom zou jij bij Hai-5 logeren?  Soms is het goed voor jou om op een andere plek even tot rust te komen. Of dat je ouders even op adem kunnen komen, waardoor er ook aandacht voor je broertjes of zusjes is. Een andere reden is om jou te leren en te trainen om zelfstandiger te worden. Door middel van activiteiten als boodschappen doen, koken, opruimen, leren omgaan met geld en taakjes in huis wordt jij klaargestoomd voor het leven van alledag zonder directe hulp van je ouders of anderen. We proberen om tijdens logeermomenten de andere jeugdigen zoveel mogelijk uit jouw leeftijdscategorie en met dezelfde interesse als jij te laten zijn. Dan is het niet alleen leerzaam, maar ook gewoon gezellig in huis!

Het principe van logeren bij Hai-5 is simpel. Je komt overdag naar een van de locaties voor een activiteit en blijft daarna bij ons logeren.

Tijdelijk verblijf

Een bijzondere logeervariant is het tijdelijk verblijf. Bij het tijdelijk verblijf logeer je maximaal drie nachten per week bij Hai-5. Tijdens de dagen die jij bij Hai-5 bent gaan andere zaken gewoon door, zoals je school, je huiswerk of misschien wel een leuk clubje of bijbaantje in de buurt. Daarnaast zullen wij samen met je ouders eraan werken om er thuis een fijne plek van te maken, zodat het steeds minder nodig is om bij Hai-5 te verblijven en het weer prettig is voor iedereen om thuis te zijn.

Wonen

Als één of twee keer per maand logeren of een tijdelijk verblijf jou niet voldoende helpt, kun je ook een tijdje bij Hai-5 wonen. Wonen bij Hai-5 is een huis, waarin het zo veel mogelijk lijkt op thuis. Compleet met een vast dagritme met persoonlijke verzorging, school, je sportclub of vereniging en een mogelijk bijbaantje. Dit vaste dagritme vindt Hai-5 belangrijk, omdat gewoon meedoen in het dagelijks ritme belangrijk en goed voor jou is. Ook als je dus even niet meer thuis woont.

In de groep, waarin jongens en meiden van alle leeftijden door elkaar wonen, kun jij voor een langere periode terecht. Dat kan als jij of je ouders/verzorgers dat zelf willen. Maar dat kan ook als dat moet van de kinderrechter. Je leert tijdens het wonen niet alleen van jezelf en begeleiders, maar ook van de anderen die bij ons wonen.

Als je bij ons woont, zijn er niet alleen begeleiders van Hai-5. Er zijn ook professionals van buiten af die jou helpen met je probleem of hulpvraag. Deze mensen zijn van een organisatie met de naam Plinthos of andere behandel- en samenwerkingspartners.

We proberen de afspraken met de mensen die jou helpen zo goed mogelijk op elkaar en jouw dagelijks ritme van school, hobby en bijbaan af te stemmen. Ook zorgen wij ervoor dat degene die jou behandelt zo veel mogelijk naar jou toekomt.

Je bent ergens anders dan thuis. Daar gelden andere regels dan jij misschien gewend bent. Toch heeft het wonen bij ons een open karakter. Je ouders blijven betrokken, familie en vrienden mogen langskomen en jij kan en mag ook gewoon meedoen aan je dingetjes ‘buiten’. Zoals de sportclub, je bijbaantje of een avondje chillen met je vrienden. Uiteraard gaat dit allemaal wel in overleg.

Ambulante begeleiding

Bij de ambulante begeleiding van Hai-5 wordt jij één op één begeleid door een medewerker van Hai-5. Soms gebeuren er in je hoofd ‘zomaar’ dingen. Je doet het niet bewust. En je lijkt er geen vat op te hebben. Daar gaan we samen mee aan de slag. Daar waar jij tegenaan loopt, waar jij moeite mee hebt, daar gaan wij samen aan werken. We kijken daarbij goed naar hoe het bij jou is. Thuis, op school, bij de club, bij je vrienden of op je werk. Dit brengen wij samen met jou in kaart, om samen een werkbare oplossing voor jouw vraag of probleem te vinden. Jij krijgt allerlei vaardigheden geleerd, die jou helpen om steviger in je schoenen te staan.

De hulp vindt plaats daar waar jij het nodig hebt. Thuis, op school, bij de club of op het werk. Daar waar jij vastloopt, bieden de mensen van Hai-5 hun hulp aan.

De begeleiders van Hai-5 vertellen jou in jouw taal over het probleem waaraan wordt gewerkt. Ook geven zij advies over hoe jij, je ouders. je broertjes of zusjes, vrienden, noem maar op, het beste met jou of jouw moeilijkheden kan omgaan. Je krijgt tips & tricks geleerd, die jou helpen om te gaan met jezelf en ‘jouw dingetjes’.

Het leren omgaan met je gevoelens. Het leren omgaan met anderen. Het leren plannen en organiseren en tijd maken voor hobby’s en bijvoorbeeld een bijbaantje. En het vinden van een school of opleiding die bij jou past. Dat vraagt, nee schreeuwt, om jeugdhulp die precies op jouw lijf geschreven is. Dat is juist waar Hai-5 jou graag mee helpt. Zodat je weer helemaal jezelf kunt zijn. Want als je jezelf bent, voel je je oké. En daar kom je veel verder mee.

 

Vrijetijdscoach

Het gaat steeds beter met je. Je bent er bijna: meedoen aan het gewone leven van je leeftijdsgenootjes en matties. Je kunt en moet het nu weer zelf doen; zonder hulp. Omdat wij weten dat die laatste stap, het zelf doen, nog een hele moeilijke kan zijn, is er de vrijetijdscoach van Hai-5. De vrijetijdscoach gaat deze uitdaging graag met jou aan. Het doel is om samen met jou een plek te vinden waar jij kunt ontdekken of doen wat je leuk vindt. Of waar je goed in bent. Waar jij een glimlach van op je gezicht krijgt. We gaan samen op zoek naar een plek, een club of sportvereniging waar jij je veilig voelt. Dus gewoon in de buurt en met je vrienden.  De vrijetijdscoach helpt jou daarbij. Meevoetballen bij de plaatselijke FC. De trombone bij de harmonie weer oppakken. Aan de slag gaan met een bijbaantje. Een normale stap voor velen. Voor een jeugdige die uit jouw situatie komt een hele grote, spannende stap. Daarom helpt de vrijetijdscoach jou hierbij. En niet alleen jou, als dat nodig is ook je ouders of verzorgers. Maar ook de sportclub, vereniging of werkgever. Want in de praktijk blijkt dat clubs of werkgevers jou graag willen helpen, maar niet zo goed weten hoe. Daarom praat de vrijetijdscoach ook met hen. Want door hen te helpen, weten zij beter hoe ze jou verder kunnen helpen. Zodat jij nog beter wordt in datgene dat jij superleuk vindt om te doen. Als jij helemaal jezelf durft te zijn en voelt dat dit oké is, kom je verder. Samen met al die mensen om je heen gaan wij werken aan jou. En aan je zelfvertrouwen. Want als jij voelt dat je het kunt, dan lukt het ook. En dan komt vanzelf die onbezorgde glimlach terug op je jouw gezicht. Dan kunnen we samen zeggen: “Yes, we did it!”

Groei

Soms lukt het gewoon niet op school. Je laat gedrag zien dat niet oké is of door anderen niet geaccepteerd wordt. Daardoor mag je niet meer naar school. Dan is Groei er voor jou. Samen met jou gaan wij een nieuwe koers uitstippelen, waar mee je terug naar school kunt.  Dit traject zien wij bij Hai-5 als een avontuur op volle zee met een mooi groot zeilschip. Aan het roer van dit schip staat de kapitein: jij! De bemanning; dat zijn wij: Hai-5, je ouders of verzorgers, de leerplichtambtenaar, school en mensen van allerlei betrokken instellingen. Met z’n allen gaan wij op zoek naar de talenten en eigenschappen van jou, onze kapitein. Vanuit jouw veilige haven (daar waar jij je prettig en veilig bij voelt) hijsen wij de zeilen. We ontdekken samen wat de beste vaarroute is terug naar jouw school. Al varende leer je bij. Over jezelf, want je moet gaan leren hoe het wel op school moet. En over de lesstof van school, want tijdens de vaart krijg je gewoon les.

De route vaart via tussenhavens. Bij iedere tussenhaven gaan we even voor anker. Dan kijken we naar wat goed gaat en vieren we onze behaalde successen. Een klein feestje dus! Maar we kijken ook naar wat beter of anders kan. Daar praten we over. En dat schrijven we samen op in het logboek van de kapitein. Dan stellen we het Groei bij, zodat we de juiste koers blijven varen. Het team van Hai-5 zorgt voor voldoende wind in de zeilen, zodat we gestaag naar het einddoel varen. Jij, onze kapitein, bepaalt, met hulp van je bemanning, het tempo en de koers. Als we uiteindelijk de thuishaven, je oude school, bereiken, hebben we samen iets moois bereikt. Maar het allermooiste daarvan is, dat jij aan het roer van deze bijzondere expeditie hebt gestaan. Daar mag je dan apetrots op zijn!