Q&A, onze veelgestelde vragen

Op deze pagina vind je onze veelgestelde vragen met de bijbehorende antwoorden terug. Staat jou vraag er niet tussen? Neem dan gerust even contact met ons op, we staan je graag te woord.

Hoe werkt het als wij gebruik willen maken van het aanbod van Hai-5?

Voor de inzet van Hai-5 is een verwijzing nodig van team jeugd van jullie Gemeente, van de huisarts of vanuit een gecertificeerde instelling zoals BJZ, WSG of LdH. Vervolgens kun je contact opnemen met Hai-5 en dan wordt er eerst een vrijblijvend oriënterend gesprek gepland. In dat gesprek kun je meer vertellen over je zoon/dochter en de hulpvragen die er zijn. De intaker van Hai-5 kan dan meer vertellen over welk aanbod het best passend is en krijg je daar meer informatie over. Vervolgens wordt de casus besproken intern in het zorgmatch overleg. Aan de hand daarvan wordt er bekeken of Hai-5 de hulpvragen kan oppakken. Voordat we dan kunnen opstarten moet er goed afgestemd worden met de verwijzer. Als er overeengekomen is over de vorm van financiering kan een intake gesprek worden gepland en wordt de zorg opgestart.

Moet ik een eigen bijdrage betalen voor Hai-5?

Hai-5 wordt gefinancierd vanuit de jeugdwet en hieraan zit geen eigen bijdrage verbonden.

Kan Hai-5 het vervoer regelen van mijn zoon/dochter?

Ons uitgangspunt is om daar waar ouders/verzorgers dingen zelf kunnen regelen wij dit vooral stimuleren. Lopen jullie tegen bepaalde zaken aan waardoor dit echt niet haalbaar is dan bekijken wij samen met jullie hoe we het vervoer kunnen regelen.

Werken jullie samen met andere aanbieders en betrokkenen?

Hai-5 vindt het samenwerken met anderen heel belangrijk, zo kunnen we goed afstemmen over de zorg van jullie zoon/dochter. Het samenwerken kan op verschillende manieren worden vorm gegeven, zoals een overleg met diverse betrokkenen, telefonische afstemming of mail contact.

Wanneer kan mijn kind starten?

De hulp van Hai-5 kan starten na het volledig afronden van de intake, een volledig dossier met de gevraagde documenten en de zorgovereenkomst. Daarnaast is zoals bij Q&A vraag 1 al toegelicht de afstemming met de verwijzer en het ontvangen van de beschikking voorwaardelijk om te kunnen starten.

Kan ik de zorg van Hai-5 zelf regelen?

De zorg van Hai-5 kan alleen worden ingezet vanuit een verwijzing. Het is daarom niet mogelijk om als ouder of verzorger alles zelf te regelen, jullie hebben hierbij een verwijzing nodig van team jeugd van de Gemeente, van de huisarts of vanuit een gecertificeerde instellingen zoals BJZ, WSG of LdH. Zodra de zorg gestart is dan gaan we uiteraard voor zo veel mogelijk de regie bij de ouder/verzorger en stimuleren we jullie om vanuit jullie eigen kracht de begeleiding aan te gaan.

Hoe ziet jullie ambulante begeleiding eruit en op welke dagen en tijden bieden jullie dit?

Ambulante begeleiding kan op diverse momenten worden ingezet, dit is voor Hai-5 echt maatwerk en afhankelijk van de hulpvragen die er liggen. Een belangrijk uitgangspunt bij de ambulante begeleiding is dat wij jullie vooral ondersteunen om het zelf te kunnen, we gaan geen zorg overnemen maar ervoor zorgen dat jullie zelf sterk genoeg staan om met de situaties om te gaan.